3 tips voor PT’ers om meer leden te werven💪

Tip 1; Laten we meteen beginnen met een cliché, wees goed in wat je doet. Dat klinkt misschien logisch, maar toch gaat het hier nog wel eens mis. Je kunt misschien wel goed zijn in het aantrekken van klanten, maar als je niet in staat bent om goede resultaten te behalen met deze klanten, zul je ze niet behouden. Personal Training gaat namelijk niet alleen over het werven van klanten, maar vooral over het behouden van deze klanten. Het kost veel meer tijd en moeite om nieuwe klanten te werven, dan om je huidige klanten te behouden. Wees dus goed in wat je doet en doe het met passie en enthousiasme. Tevreden klanten trekken namelijk ook weer nieuwe klanten aan. Kies dit beroep voor de juiste redenen, niet vanwege het geld. Daar prikken mensen meteen doorheen.

Tip 2; Kies een bepaalde richting. Probeer niet om allerlei verschillende dingen voor allerlei verschillende mensen te zijn. Bepaal in plaats daarvan wat jou onderscheidt van de concurrenten. Niet alleen vanuit jouw ogen, maar juist vanuit de ogen van de klant en potentiele klant. Deze informatie kun je vervolgens gebruiken om jouw marketinginspanningen veel gerichter in te zetten.

Stel jezelf de volgende vragen:👇

  • Met wie werk je?
  • Met wie wil je werken?
  • Wat maakt jou anders dan de concurrenten?
  • Hoe zouden klanten jouw werk omschrijven?

Zodra je dit gespecificeerd hebt, neem dat mee in je communicatie. Hiermee schep je een duidelijke boodschap naar de buitenwereld over jouw doelgroep. Mensen die het lezen kunnen zeggen ‘ja, dat is echt perfect voor mij’.

Tip 3; Spread the word! Wanneer je duidelijk hebt wat je wilt gaan doen en voor wie je dit wilt gaan doen, kun je gaan nadenken over de verschillende uitingen die je gaat verspreiden. Je kunt bijvoorbeeld een folder maken en die huis-aan-huis verspreiden binnen de regio waarin jij personal training wilt gaan aanbieden. Maar jouw online communicatie is minstens zo belangrijk, of zelfs nog belangrijker. Laat jouw resultaten, werk en kennis zijn op social media. Onderzoek welke hashtags het beste bij jou passen. Maak een Facebook pagina aan en deel hier jouw verhaal. Laat mensen weten wat je doet, waar je dit doet en wat mensen ermee kunnen bereiken. Wanneer je extra budget hebt kun je online marketingcampagnes aanmaken, waarbij je zelf heel specifiek je doelgroep kunt samenstellen.

Placements Leads helpt u hier graag bij! 🔥