Verandering in consumentengedrag door corona

De consequenties van corona zijn nog niet te overzien, gezien het feit dat er dagelijks grootschalige wijzigingen zijn. Voor de onlinemarketing wereld verandert er ook een hoop, maar wat precies?

In tijden van crisis zie je historisch gezien grote wijzigingen op consumentengebied. Het lipstickeffect bijvoorbeeld is bijzonder interessant. Tijdens de grote dip van 2008 heeft L’Oréal onderzocht dat de cosmetische industrie juist een boost had van 5,3 procent.

Focus op retentie

Consumenten zullen op de korte termijn risico oplettend zijn. Wanneer de consument angstig is, zullen zij eerder risicomijdend gedrag vertonen. Dat betekent dat dit een goed moment is om abonnementen te verlengen, want mensen zullen minder snel geneigd zijn om risicozoekend gedrag vertonen en over te stappen naar een nieuw bedrijf. Focus je dus op retentie!

Verandering in besteding

Nu de horeca stilvalt, reizen geannuleerd worden en men binnen moet blijven, zie je een duidelijke verandering in bestedingsgedrag. Er worden veel luxueuze thuisproducten verkocht, zoals entertainment, maar ook fitnessproducten. Alles om de tijd zo goed mogelijk te doden thuis. Ook hierop kun je goed inspelen met je communicatie.

Social media gebruik zal toenemen

Nu we allemaal hele dagen thuis zullen zitten, zal het gebruik van social media alleen maar toenemen. In februari besteedden Chinezen 7,3 uur per dag aan tv en online tv platforms. Een trend die wij waarschijnlijk ook op korte termijn zullen zien. Speel met het verschuiven van mediabudget hoger in de funnel. Momenteel moet je niet van consumenten verwachten dat ze allemaal nieuwe keuzes maken, maar je kunt ze wellicht wel inspireren.

Focus je op de kansen

De wereld is in onzekerheid. Geen enkel bedrijf had de crisis rondom corona kunnen voorzien en bedrijven hebben wellicht niet de financiële reserves om de grootschalige gevolgen van de huidige ingrepen te kunnen opvangen. Gelukkig zijn er ook kansen, zoals je ziet uit bovenstaande adviezen. Focus je op retentie, verander je advertising spend hoger in de funnel en probeer eens een nieuw platform uit. Ik ben benieuwd hoe deze situatie zich gaat ontwikkelen. Sterkte aan iedereen.